21. aprila 2016 je naše združenje pripravilo tradicionalno letno konferenco Projektni forum 2016 na katerem smo v ospredje postavili projektnega managerja, ki kot oseba z vsemi svojimi kompetencami ter pozitivnimi in negativnimi lastnostmi pomembno vpliva na uspešnost projektov in s tem na našo skupno prihodnost.

Osnovni podatki o dogodku:

Naziv: Projektni forum 2016
Naslov: Projektni manager, kot kreator prihodnosti
Datum: 21.4.2016
Kraj: Tehnološki park Ljubljana
Število udeležencev: 109
Spletna stran: www.zpm.si/forum

Powerpoint predstavitve:

Fotografije iz dogodka

 

Poročilo dogodka

Uvodni pozdrav na dogodku je pripadel predsedniku združenja dr. Igorju Vrečku ter mag. Iztoku Lesjaku, direktorju Tehnološkega parka Ljubljana, ki je letos tudi gostil naš dogodek. Po uvodnih besedah in splošnih informacijah o poteku dogodka, ki nam jih je podal moderator dogodka Romeo Varga, smo lahko tudi pričeli z dogodkom.

Šest strokovnjakov, šest podjetij in šest različnih predavanj je otvorilo osrednji del dogodka, na katerem smo gostili strokovnjake  iz različnih poslovnih okolij in z različnimi vidiki obravnavanja projektnih managerjev. Renato Golob, državni sekretar, pristojen za vodenje Vladne projektne pisarne, zadolžene za spremljanje izvajanja strateških vladnih projektov je spregovoril o projektnem menegerju in vodenju v javni upravi. Iz vidika družbene odgovornosti in vloge projektnega managerja v naši družbi je spregovoril ddr. Matjaž Mulej. Iz gospodarstva smo gostili štiri zanimive goste in sicer so se nam pridružili Silvester Jeršič, direktor projektov v podjetju HESS d.o.o., ki je spregovoril o obvladovanju deležnikov pri vodenju projekta. O svojih začetkih v poslovnem svetu pa je spregovoril nato še Aljaž Ketiš in startup podjetja Creatriks d.o.o.. Predstavnika iz Gorenja sta na praktičnem primeru spregovorila več o vodenju razvojnih projektov. Kot zadnji predavatelj v osrednjem delu pa je spregovoril Aleš Štempihar, ki je spregovoril o pomenu vključevanja in povezovanja projektnega managerja znotraj podjetja z drugimi oddelki. Izkušnje namreč kažejo, da se projektni managerji premalo povezujejo s sodelavci v podjetjih, kateri ne delujejo na samih projektih. Pogosto zato prihaja do nesoglasij.

V drugem delu sta sledili dve zanimivi delavnici in sicer Gather2gether competition ter delavnica z naslovom Biti zmagovalec ali heroj, to je sedaj vprašanje? Za obe delavnici je bilo značilno, da so udeleženci tudi aktivno sodelovali. Za vse preostale je bil organiziran tudi ogled Tehnološkega parka in njegovega ˝Tobogana˝.

V zadnjem delu je na okrogli mizi s skrbno izbranimi gosti beseda tekla o »najboljšem« projektnem managerju. Uroš Kušar (Litostroj Power), Jure Dežman (Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.), Drago Pavlič (Esotech d.d.) in Kristina Kočet Hudrap (Tiko Pro d.o.o) so udeležencem podali svoja razmišljanja na projektno vodenje in projekte, ki jih tudi sami izvajajo. Zagotovo lahko povzamemo, da smo ugotovili, da so projekti med seboj različni in vsak projekt je po svoje zahteven.

Ob koncu dogodka je še Boštjan Pišotek predstavil načrt o izboru najboljšega projektnega managerja leta 2016, ki si ga je zastavilo Slovensko združenje za projektni management. Sledila je podelitev certifikatov IPMA Slocert ter zaključne besede našega predsednika. Seveda pa nismo pozabili tudi na kulinarično razvajanje in druge ob konferenčne aktivnosti, ki so še dodatno obogatile letošnji dogodek.

Projektni tim: Rok Petje, Maruša Fujs, dr. Igor Vrečko, Kristijan Pukšič, Boštjan Pišotek