8. maja 2017 je naše združenje pripravilo tradicionalno letno konferenco Projektni forum 2017. Konferenca je tudi letos potekala v Ljubljani in sicer v prestižnem hotelu Radisson Blu Plaza, s pričetkom ob 8.30 uri. Na letošnjem dogodku smo v ospredje postavili projektnega managerja in člane projektnih timov, njihove sposobnosti vodenja in timskega dela ter kompetence, ki jih potrebujejo za uspešno izvedbo projekta.

Uvodni, strokovni del, je moderiral Romeo Varga, uvodni pozdrav udeležencem pa je pripadel predsedniku ZPM, dr. Igorju Vrečku. Sledila so strokovna predavanja petih različnih strokovnjakov. Tadej Slapnik, Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS je spregovoril o zelenem gospodarstvu na poudarku krožnega gospodarstva, kako spremeniti gospodarstvo. Andrej Gornik, predstavnik podjetja Yaskawa Slovenija je spregovoril o motiviranju projektnega tima v visokotehnološkem okolju. O informacijsko-komunikacijski tehnologiji za optimiranje potencialov in kapacitet članov projektnih timov, o riziku pri izvedbi projektov, o času trajanja projektov, o računalniški podpori projektov, je podal svoja znanja Marko Šimac, konzultant in trener, Primakon, d. o. o. iz Hrvaške. Mag. Patricija Verbole, Strokovna sodelavka, Protokol Republike Slovenije nam je skušala približati predstavo o delu in sicer kako obvladovati stresne situacije pri organiziranju protokolarnih dogodkov, srečanj, o sami pripravi in izvedbi protokolarnih dogodkov. Kot zadnja je imela besedo dr. Marinka Vovk, Vodja projektov, zaposlena pri Okoljsko raziskovalnem zavodu in sicer nam je predstavila vodenje projektnega tima od načrtovanja projekta pa do njegove izvedbe, povedala nam je kako gospodarno ravnati z odpadki, o recikliranju in zmanjševanju odpadkov.

 

V drugem delu sta sledili dve delavnici in sicer:

1.delavnica je potekala pod vodstvom mag. psihologije, Gabriele Lukman, praktik in trenerka za razvoj talentov na temo – Emocionalne inteligence-Moj odnos je moj ponos. Na delavnici smo poslušalci lahko slišali  o emocionalni inteligenci –EQ. Emocionalna inteligenca je eden ključnih dejavnikov za uspešno funkcioniranje. Predavateljica je udeležencem predstavila vpliv pomanjkanje komunikacije na motivacijo ljudi za opravljanje določenih aktivnosti, kako mora vodilni pristopiti do podrejenega, v kakem tonu podati kritiko, kako ponuditi pomoč podrejenemu, kako se odzvati v dani situaciji, kako motivirati podrejenega oz. zaposlenega delavca, kako ga opogumiti,… Vsak projektni vodja bi namreč moral najprej spoznati kako bo njegov delavec reagiral v določeni situaciji, ob kritiki, ob grajanju, ob pohvali. Tudi vodja bi moral vzeti v obzir čustva zaposlenega.

2. delavnica je potekala na temo – Od projektnega tima do odličnega projektnega tima. Čeprav si vodje projektov praviloma ne izbirajo sami članov projektnih timov in čeprav bi z vidika vodenja projektnega tima bilo najenostavneje voditi tim klonov projektnega vodje, to še ne pomeni, da projektni tim, sestavljen iz najbolj karakterno in strokovno pestrih članov, ne bi mogel postati pod taktirko odličnega vodje projekta tudi sam odličen. Zamisli, kako pretvoriti projektni tim v odličen projektni tim, so razvijali kar sami udeleženci delavnice, moderirani s kreativnimi brainstorming tehnikami. Na obeh delavnicah so lahko poslušalci oz. udeleženci tudi aktivno sodelovali in se vključili v razprave.

 

Sledila je okrogla miza , na kateri so spregovorili:

  1. Finalisti za projektnega managerja leta 2016:
  • Martina Stupica Gregorič, NLB d. d.
  • Cvetka Žerajič, Krka d. d.
  • Enes Rakovič, Steklarna Hrastnik, d.o.o.

 

  1. Finalisti mladi projektni managerji leta 2016:
  • Katja Čerpnjak, Krka d. d.
  • Teja Povhe Slamar, Plastika Skaza d. o. o.
  • Uroš Kušar, Litostroj Power d. o. o.

 

Dogodek je povezovala Rahela Hojnik Kelenc, ki je finaliste najprej povprašala o projektih, ki so jih izvajali, nato pa so se skozi debato sodelujoči strinjali, da za uspeh niso zaslužni le oni sami kot vodje, ampak da je za njimi cel kup ljudi, ki pripomorejo k uspešni realizaciji zastavljenih ciljev in katerim so izredno hvaležni za pomoč in podporo. Na Projektnem forumu 2017 je nato sledila razglasitev zmagovalcev. To sta postala Cvetka Žerajič iz podjetja Krka, d.d. kot Projektni manager leta 2016 ter Uroš Kušar iz podjetja Litostroj Power, d. d. kot Mladi projektni manager leta 2016. Ob zaključku dogodka se je dr. Igor Vrečko zahvalil vsem sodelujočim za sodelovanje in nas povabil naslednje leto na ponovno druženje. Sledila je kulinarična zakuska in prijetno druženje v dobri družbi projektnih vodij, managerjev, organizatorjev ter drugih poslušalcev.

 

Video prispevek in fotografije sledijo v prihodnjih dneh!