V Slovenskem združenju za projektni management smo tudi letos izvedli Projektni forum, ki je tokrat potekal v jesenskem terminu v Ljubljani. V četrtek, 20. septembra 2018 se je v Ljubljani, v Radisson Blu Plaza Hotelu, namreč zbralo približno 80 udeležencev, ki so prisluhnili številnimi strokovnim prispevkom na osrednjo temo letošnjega dogodka, ki je bila digitalizacija in tehnologija v projektnem managementu.

Še pred samim strokovnim delom smo na kratko obeležili 25. letnico delovanja našega združenja. Kot prvi je udeležence nagovoril aktualni predsednik dr. Igor Vrečko, ki je predstavil aktualno dogajanje v združenju in prihodnji razvoj le tega. Nato je prvi predsednik in častni član, dr. Anton Hauc opisal razvojno pot združenja in razloge za ustanovitev leta 1993.

Po uvodnih nagovorih je prišel čas za resno in strokovno delo in tako smo lahko v prvem delu prisluhnili petim zanimivim predavanjem na temo digitalizacije in tehnologije v projektnem managementu. Kot prvega je, moderator letošnjega dogodka Marjan Maučec, napovedal sedaj že nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je spregovoril na temo ukrepov na področju digitalizacije – vpliv na projekte in projektni management. Letošnji dogodek je bil tudi mednarodno obarvan, saj se je kot drugi predstavil dr. Rajat Baisya iz Indije, za njim pa smo lahko slišali nekaj o novih zahtevah managementa razvojnih projektov četrte industrijske revolucije, ki jih je predstavil dr. Brane Semolič, eden izmed tvorcev našega združenja pred 25. leti. Vsebino je kasneje nadgradila še dr. Brigita Gajšek iz Fakultete za Logistiko s prispevkom o novih poudarkih na področju projektnega managementa v času digitalizacije. Konkretni primer iz prakse na področju digitalnega projektnega vodenja pa je ob zaključku prvega dela predstavil mag. Matjaž Madžarac iz podjetja Telekom, d.d.

Po odmoru, ki so ga lahko udeleženci izkoristili za medsebojno povezovanje, mreženje in spoznavanje je sledila predstavitev zanimivih IKT rešitev, ki lahko pripomorejo u učinkovitejšemu delu in boljšemu projektnemu vodenju v podjetjih in organizacijah. Kot prvi so se predstavili v podjetju Intheloop, ki lahko s svojo aplikacijo pripomorejo u učinkovitejšemu upravljanju z e-pošto, kar je ključno pri izvedbi projektov. Gostje iz hrvaškega Primakona so spregovorili o načinu ustrezne izbire IKT rešitve za podporo v projektnem okolju. ZEISS Slovenija pa je trdila, da kakovost v projektih razvoja novega izdelka več ni problem. O predstavljenih rešitvah so udeleženci lahko pridobili še več informacij v času daljšega odmora, kjer so se lahko v preddverju ob stojnicah pogovorili tudi s predstavniki podjetij. Veliko pozornosti je vzbudil tudi sistem virtualne resničnost, ki ste ga lahko tudi preizkusili na primeru sprehoda po hiši.

Zadnji del dogodka je bil tokrat v znamenju produktov našega združenja. Predstavljeno je bilo prenovljeno Slocert certificiranje po sistemu ICB4, podeljeni certifikati letošnjega leta in predstavljena nagrada Projektni manager leta.

Ob zaključku dogodka je seveda sledilo še obvezno kosilo, ki so ga tudi tokrat odlično pripravili v Radisson Blu Plaza Hotelu.