Z globoko žalostjo v srcu sporočamo, da nas je nepričakovano dosegla pretresljiva vest, da dr. Jureta Kovača, enega od najvidnejših članov Slovenskega združenja za projektni management, člana izvršilnega odbora združenja, pobudnika mnogih razvojnih projektov združenja, stebra razuma in smerokaza prave poti, ni več med nami. V istem trenutku je zazijala neskončno velika vrzel v naših srcih, mislih in občutenjih. Vrzel, ki jo je tako nevsiljivo, dobrosrčno, iskreno, neposredno… zapolnjeval dr. Jure Kovač.

Dr. Jure Kovač je vrsto zadnjih let bil redni profesor s področja organizacije in managementa, zaposlen na Univerzi v Mariboru na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Področje projektnega managementa ga je zelo zanimalo, zato je pomemben delež opusa njegovih ustvarjanj in del prav s tega področja. Kot profesor je deloval na mnogih slovenskih fakultetah, precej vpet pa je bil tudi v pedagoško in raziskovalno delo v tujini, zadnja leta najbolj na Ekonomsko-poslovni Univerzi Dunaj (Wirtschaftsuniversität Wien).

V Slovenskem združenju za projektni management je pustil neizbrisljiv pečat. Od same ustanovitve združenja naprej je bil zraven zmeraj tedaj, ko je bilo potrebno realizirati kaj res zahtevnega. Ob tem je vedno znova odigral pomembno, pogosto kar ključno vlogo, a nikoli ni silil v ospredje. Dolga leta je bil urednik revije Projektna mreža Slovenije in se zavzemal za njeno kvaliteto ter krepitev uveljavljenosti. Skrbel je za prenos znanja v okolje, sam bil v združenju in širše mentor mnogim mlajšim sodelavkam in sodelavcem, ob čemer je nesebično delil svoje znanje in izkušnje. Nazadnje je bil v izvršilnem odboru združenja nosilec področja strateških-razvojnih projektov. Med drugim je usmerjal tudi prehod programa certificiranja IPMA SloCert na nov standard, ICB4. Zmeraj, ko je bil pravi čas, ki ga je on razumel drugače in bolj pravilno, kot večina ostalih, nas je opomnil, da stopimo korak naprej, a tudi, da je potrebno skrbeti za kvaliteto in doslednost pri izvajanju tistega, kar že imamo.

Marsikaj moramo k temu še dodati, kar bomo vsaj delno poskusili doseči v naslednji številki ZPM mrežnika, v kateri bomo zapisali nekaj več o osebnosti in delih dr. Jureta Kovača. Danes nam ostaja praznina, ki jo polnijo lepi spomini in iskreno spoštovanje do dr. Jureta Kovača…in kateri nam dajejo moč in spodbudo, da gremo naprej. Spominjali se ga bomo kot iskrenega prijatelja, izjemnega strokovnjaka in predanega sodelavca.

Pogreb pokojnika bo v sredo, 20. februarja 2019 ob 16. uri na pokopališču v Vojniku. Pred tem bo maša ob 15. uri.

Izvršilni odbor ZPM