ZPM z novo knjigo prof. Antona Hauca pričenja z obeleževanjem 30. let svojega delovanja

 

Slovensko združenje za projektni management praznuje v letošnjem letu 30 let svojega delovanja. Gre za pomembno obletnico, ki jo bomo na različne načine obeleževali skozi celo leto 2023. Prvi mejnik v tem smislu je današnja izdaja ene posebne knjige – a o tem nekoliko več v sklepnem delu tega sporočila, saj bomo prej namenili nekaj besed nastanku in prvih letih delovanja združenja.

Slovensko združenje za projektni management je bilo ustanovljeno 17. 6. 1993, vendar pa se je delovanje in prepoznavnost ustanoviteljev ter prvih članov združenja na področju projektnega managementa pričelo že dolgo pred samo ustanovitvijo združenja. Vsi ustanovitelji združenja so namreč že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja bili individualni člani mednarodnega združenja IPMA (International project management association oziroma združenje Internet,  kot se je imenovalo takrat), to sodelovanje pa je v osemdesetih letih rezultiralo v organizaciji prvih dveh mednarodnih posvetov na temo projektnega management pod okriljem IPMA v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Prvi predsednik združenja in osrednji pobudnik za njegovo ustanovitev je bil prof. dr. Anton Hauc, ki je skoraj 10 let uspešno vodil združenje in vzpodbujal njegov razvoj. Je pa prof. Hauc veliko več kot »samo« pobudnik ustanovitve ZPM in prvi predsednik ZPM – bil je univerzitetni profesor, raziskovalec, predvsem pa izjemen strokovnjak na področju projektnega managementa, ki je s svojimi aktivnostmi in sodelovanjem na različnih projektih pustil neizbrisljiv pečat tudi v razvoju Slovenije. Seveda zato ne preseneča, da je prof. Anton Hauc pred desetimi leti postal tudi prvi častni član Slovenskega združenja za projektni management.

Zdi se, kot da projekti in delo na projektih prof. Hauca ne izčrpava, pač pa ravno nasprotno, mu daje energijo za nove in nove izzive. Svet projektov in projektnega managementa še vedno intenzivno spremlja in o njem razmišlja, o čemer pričajo tudi njegovi izčrpni intervjuji s projektnimi managerji in drugimi projektnimi deležniki ter predstavitve različnih odmevnih projektov, objavljeni v reviji ZPM Mrežnik. Vendar pa to prof. Haucu ne zadošča. Odločil se je, da svoje misli zbere v posebni monografiji, ki jo je naslovil Projekti in mi.

Gre za posebne vrste monografijo, v kateri na zelo izviren način – kot smo sicer izvirnosti in drugačnosti pri njem navajeni vsi tisti, ki imamo in smo imeli priložnost z njim sodelovati – obravnava različne aktualne dogodke skozi perspektivo projektov in strokovnega razmišljanja o projektnem managementa. Gre za monografijo, ki bo tako zaradi svoje drugačnosti kot zaradi svoje vsebine zagotovo pritegnila veliko pozornosti. Gre za monografijo, katero se je prof. Hauc odločil izdati pod uredništvom in založništvom ZPM, na kar smo v ZPM še posebej ponosni.

Še posebej pa smo ponosni in hvaležni, da lahko prav s to knjigo pričnemo tudi obeleževanje 30. obletnice nastanka ZPM; ne bi si mogli zamisliti boljšega načina obeleževanja pomembne obletnice ZPM, kot z novo knjigo Projekti in mi prvega predsednika in častnega člana ZPM. Vabljeni k branju.

Prof. dr. Igor Vrečko,

predsednik ZPM